Normal_rss_entry-238113

Het Rode Kruis roept mensen met het oog op het voorspelde warme weer op goed na te denken over het gebruik van een ventilator. Volgens de hulporganisatie kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden, maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte is het advies dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn. En dan het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht.

Het Rode Kruis doet de oproep omdat het nog niet wetenschappelijk bewezen is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. "Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Zij zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. In deze tijd, waarin opgeroepen wordt drukte te vermijden, willen we mensen waarschuwen om goed na te denken waar ze verkoeling zoeken en hoe", zegt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis.

Het Rode Kruis raadt risicogroepen aan uit voorzorg de openbare ruimtes zoveel mogelijk te vermijden, als er een ventilator aanstaat. De hulporganisatie hoopt ook dat iedereen extra goed op elkaar let bij hitte. "Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico’s. Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen," legt Breedijk uit.

Door: ANP