Normal_rss_entry-242125

Het gros van de ziekenhuizen heeft geen mondkapjesplicht en volgt hierin het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat blijkt uit een rondgang bij ziekenhuizen verspreid over het land.

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort verplicht bezoekers van dertien jaar of ouder om een mondkapje te dragen op de verpleegafdeling en kamers met patiënten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) merkt dat er discussie op gang is gekomen "over de noodzaak om het gebruik van mondkapjes uit te breiden" nu de coronabesmettingen oplopen. De vereniging volgt hierin de richtlijnen van het RIVM, die voorschrijft dat mondkapjes niet verplicht zijn in de openbare ruimte. "Het laat echter onverlet dat individuele ziekenhuizen hier eigen beleid op kunnen voeren, ingegeven door de lokale situatie en omstandigheden", aldus de NVZ.

Mondkapjes niet standaard verplicht 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, Maastricht UMC+ en Medisch Centrum Leeuwarden volgen deze lijn en stellen mondkapjes niet standaard verplicht voor bezoekers. De meeste ondervraagde ziekenhuizen screenen patiënten en bezoekers wel van tevoren en vragen ze een mondkapje te dragen als ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. In het Diakonessenhuis Utrecht moeten bezoekers in de verpleegafdeling een mondmasker dragen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei hoeft dat alleen bij de spoedeisende hulp.

Kabinet laat OMT kijken naar mondkapjesplicht 

Het kabinet laat onderzoeken of er een mondkapjesplicht voor de openbare ruimte moet komen. Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) om advies over het nut van mondkapjes. "Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt", zei Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Minister Grapperhaus benadrukt dat een mondkapje niet in de plaats van andere richtlijnen kan komen.

Regio's hebben wel de ruimte om zelf nog extra maatregelen te nemen zoals een mondkapjesplicht. "Mondkapjes zouden regionaal een aanvulling kunnen zijn", zei de minister. Onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam zien een mondkapjes wel zitten. Je moet wel "een heel goede reden" hebben om een mondkapjesplicht regionaal in te voeren, aldus Bruls.

Door: ANP