UMCG onderzoekt coronapatiënten die thuis ziek waren

Het UMCG doet onderzoek onder Covid-19-patiënten die niet in een ziekenhuis zijn opgenomen, en hun gezinsleden. Met de studie willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de impact en gevolgen van de ziekte op deze grote groep patiënten en hun familie, om op basis hiervan richtlijnen te kunnen maken voor de behandeling van Covid-19-patiënten thuis. Dit meldt het UMCG.

Het onderzoek, COVID-HOME geheten, wordt uitgevoerd door de afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie van het UMCG in samenwerking met de GGD’s Groningen, Drenthe, Friesland en IJsselland. ZonMw heeft voor dit onderzoek een subsidie van bijna 430.000 euro beschikbaar gesteld.
 

Nog weinig bekend over Covid-19 bij patiënten die niet worden opgenomen

Richtlijnen over COVID-19-diagnoses en -behandelingen worden ontwikkeld terwijl deskundigen nog niet alles weten over deze nieuwe ziekte. De meeste aandacht in onderzoek gaat naar patiënten die in ziekenhuizen zijn opgenomen. Over de impact en gevolgen voor niet-ziekenhuispatiënten -hun besmettelijkheid, de verspreidingsroutes van de virussen en hoelang zij in isolatie moeten blijven- is nog niet veel bekend.
 

Meer kennis nodig voor richtlijnen thuisbehandeling en isolatie

Er is meer kennis nodig om patiënten die thuis geïsoleerd zijn goed te behandelen en de richtlijnen te verbeteren. Met het onderzoek willen onderzoekers meer kennis vergaren over hoe de ziekte bij deze groep patiënten verloopt. De kennis kan helpen om patiënten in de toekomst de juiste behandeling te kunnen geven en bijtijds te kunnen nagaan wanneer hun ziektebeeld gaat verslechteren. Meer inzicht in de besmettelijkheid van deze patiënten helpt bij het bepalen hoelang zij in isolatie moeten blijven en wanneer zij hun huis kunnen verlaten zonder het risico het virus op anderen over te dragen.
 

Onderzoek onder 200 coronapatiënten

 
De projectleiders Adriani Tami en Ieneke van der Gun willen zo’n tweehonderd positief geteste personen inclusief hun gezinsleden volgen. Zij worden vanaf het moment dat zij positief zijn getest wekelijks thuis bezocht om klinische- en laboratoriumgegevens te verkrijgen. Dit gebeurt door onder meer een neus- en keelswab, bloed en ontlasting af te nemen. Ook gezinsleden van positief geteste personen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Ook bij hen worden neus- en keelswabs afgenomen om te bepalen of en wanneer zij besmet raken.
 
De noodzaak en het belang van dit onderzoek is groot in de huidige fase van versoepeling van alle maatregelen en de mogelijke nieuwe uitbraken die daarvan het gevolg zijn. Het onderzoek duurt nog 6 maanden.
 
Door: Nationale Zorggids