Normal_stem-5004507_640

Een ruime meerderheid van de bevolking – 80 procent – staat zeer positief tegenover stamceldonatie, zo blijkt uit recent onderzoek. Toch moet de Stichting Matchis hard werken om elk jaar de benodigde tienduizenden nieuwe donoren te kunnen registreren. Doorgaan met meer voorlichting en directe donorwerving dus. Deze week gaat een nieuwe campagne van start: Deel je gezondheid, word stamceldonor. Dit meldt Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

Je deelt alles al, dus waarom ook niet je gezondheid?

Jongeren delen tegenwoordig ‘alles’. De nieuwe campagne speelt daarop in: als je zoveel deelt, deel dan ook je gezondheid. Wie stamceldonor wordt, verhoogt de kans op een match tussen een patiënt en donor. Een-op-een is die kans heel klein. Maar als er veel donoren staan ingeschreven, dan neemt de overlevingskans voor een patiënt zeer reëel toe. De nieuwe campagne maakt vooral gebruik van social-mediakanalen, waaronder YouTube, Facebook en Instagram. Ook zijn er vanaf volgende week radiospots te horen op diverse zenders.

Onderzoek corona en mening over stamceldonatie

Stichting Matchis heeft meerdere onderzoeken uit laten voeren over stamceldonatie. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van Nederland (84 procent) in grote lijnen weet wat stamceldonatie is. Op het ogenblik beoordeelt 80 procent van de bevolking stamceldonatie als zeer positief. Dat is 6 procent meer dan vlak voor de coronacrisis. Het percentage mensen dat zich zeker wil registreren, ligt rond de 20 procent. De groep die twijfelt en meer informatie nodig heeft, ligt net iets onder de 50 procent.

Door: Nationale Zorggids