Behandeling met eiwitremmers effectiever bij longkanker met mutaties

Longkankerpatiënten met een mutatie die de tumor aanwakkert hebben meer baat bij een behandeling met eiwitremmers dan bij traditionele behandelingen zoals chemo- of immunotherapie. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), een databank met gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland. Onderzoekers van het Medisch Centrum Leeuwarden, het UMCG en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) onderzochten de cijfers en concludeerden dat na een behandeling met eiwitremmer de helft van de patiënten na twintig maanden nog in leven is; fors langer dan na een behandeling met chemotherapie. Dit meldt IKNL.

Bij longkanker met een mutatie is er een verandering opgetreden in het gen. Zo’n verandering is spontaan en dus meestal niet veroorzaakt door bijvoorbeeld roken. Door die mutatie krijgen cellen bepaalde eigenschappen waardoor ze kunnen blijven delen. Het vormt een tumor. Normale, gezonde cellen hebben deze eigenschappen niet.
 

Overleving van 9 naar 20 maanden

Bij een traditionele behandeling met chemotherapie is de mediane overleving slechts negen maanden. Bij patiënten met een zogenaamde EGFR-mutatie werken specifieke tumorremmers van het eiwit Tyrosinekinase (TKI’s) veel beter: 50 procent van de patiënten is na twintig maanden nog in leven. Bijkomend voordeel is dat deze middelen minder bijwerkingen hebben dan chemotherapie en als tablet gegeven kunnen worden. Hierdoor hoeven patiënten niet voor een infuus naar het ziekenhuis.
 

Resultaten klinische studies bevestigd

In internationale klinische studies werd de werking van eiwitremmers al eerder aangetoond, maar hierbij werden veelal jonge patiënten met een relatief goede gezondheid behandeld. Uit cijfers van de NKR blijkt nu dat de behandeling met eiwitremmers ook goede resultaten geeft bij oudere patiënten en patiënten met een slechte lichamelijke conditie. Naast de EGFR-mutatie bestaan er ook andere mutaties waarvoor nieuwe geneesmiddelen beschikbaar zijn. Tegenwoordig wordt tumorweefsel uitgebreid onderzocht op mutaties voordat een behandelplan wordt gemaakt.
 

1 augustus Wereld Longkankerdag

Op 1 augustus is het Wereld Longkankerdag. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 2 miljoen patiënten met longkanker gediagnostiseerd, in Nederland zijn dat er ruim 13.000. Longkanker met een EGFR-mutatie wordt vaker gezien in Azië dan in Europa en de resultaten van behandeling met eiwitremmers zijn daar beter. In Nederland krijgen jaarlijks 300 patiënten de diagnose stadium-4-longkanker met EGFR-mutatie.
 
Door: Nationale Zorggids