MRI kan sterfte verminderen bij vrouwen met verhoogd risico op borstkanker

MRI-screening kan kosteneffectief sterfte verminderen bij vrouwen met een risico van 20 procent of meer om in hun leven borstkanker te krijgen, bij voorbeeld omdat borstkanker vaker in de familie voorkomt. Dit blijkt uit de kosten-baten analyse van de FaMRIsc-studie, die nu is gepubliceerd in JAMA Oncology. Dit meldt Erasmus MC.

Kanker wordt duidelijk eerder ontdekt door MRI-screening dan door mammografie, ook als het borstklierweefsel niet dicht is, bleek eerder al uit deze studie. In de studie werd de helft van 1355 vrouwen met verhoogd borstkankerrisico door hun familiegeschiedenis gescreend met een jaarlijkse MRI-scan. De andere helft kreeg de gangbare mammografie, een röntgenfoto van de borsten. De screening vond plaats in twaalf Nederlandse ziekenhuizen. Deze studie werd augustus vorig jaar gepubliceerd in Lancet Oncology.
 

MRI-screening bij borstkanker

In de MRI-groep werd borstkanker gemiddeld bijna een centimeter kleiner gevonden dan in de mammografie-groep. In de MRI-groep waren bij 17 procent de okselklieren aangedaan, tegen 63 procent in de mammografiegroep. Ook bij vrouwen met een goed te beoordelen mammografie ontdekt MRI de kanker eerder. Na de eerste screenings-ronde werden in de MRI-groep minder ‘late’ kankers gevonden.  
 
Screening met MRI kan daardoor zowel sterfte als gebruik van chemotherapie terugdringen. Wel sloeg MRI vaker ‘vals alarm’, dat wil zeggen dat er een afwijking werd gesignaleerd, die pas na aanvullend onderzoek onschuldig bleek. Dit gebeurde na de eerste ronde van de screening nog bij 12 procent van de MRI-uitslagen, tegen 7 procent van de mammografie-uitslagen en kwam in beide groepen vooral voor bij vrouwen met dicht klierweefsel.
 

Betere resultaten MRI dan mammografie

 
In de nu in Jama Oncology gepubliceerde kosten-baten analyse van de FaMRIsc-studie heeft wetenschappelijk onderzoeker Madeleine Tilanus-Linthorst, samen prof. Harry de Koning en onderzoeker Amarens Geuzinge van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, via modelberekeningen ingeschat dat MRI-screening de sterfte met 8 procent meer kan terugdringen, in vergelijking met mammografie. De modelberekening gaat daarbij uit van vrouwen tussen de 35 en 60 jaar met een risico op borstkanker van 20 procent of hoger, die eens per 18 maanden met alleen MRI worden gescreend vanwege borstkanker in de familie. 
 

BRCA-genmutatie

Dat valt nog binnen de voor Nederland (en Europa) acceptabele screeningskosten (NICE-standaard), ondanks de hogere kosten van MRI en de extra onderzoeken door vals alarm. Tilanus-Linthorst: “In Amerika wordt vrouwen met een familiaire aanleg jaarlijks MRI-screening geadviseerd. Zoals wij dat in Nederland al doen met vrouwen met een BRCA-1 of BRCA-2 genmutatie. Zo’n termijn zou volgens de berekeningen de hoogste sterftereductie geven: 13 procent vergeleken met jaarlijkse mammografie. Maar de kosten van jaarlijkse MRI-screening zijn nu nog te hoog, volgens de NICE standaard. Het RadboudUMC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis onderzoeken daarom de effectiviteit van een verkorte-MRI-opname, om de MRI-kosten terug te brengen en mogelijk ook het vals alarm.”
 
In een nog niet gepubliceerde enquête onder aan de FaMRIsc-studie deelnemende vrouwen, heeft een meerderheid ook een voorkeur geuit voor MRI-screening of screening met MRI én mammografie, weet Tilanus-Linthorst. “Nu de resultaten van kosten en baten van MRI-screening bij deze vrouwen zijn gepubliceerd, kan de Nederlandse, en ook Europese Richtlijncommissie bezien of dit het officiële advies kan worden voor deze vrouwen.” 
 
 
Door: Nationale Zorggids