Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Slachtoffers van kindermishandeling - met name vrouwen - hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Bristol, zo meldt huiselijkgeweld.nl. 

De relatie tussen kindermishandeling en hart- en vaatziekten kwam in andere onderzoeken eerder al aan het licht. Maar de onderzoekers van de Universiteit van Bristol voegden ook factoren als leeftijd en sekse toe. 

Bovendien baseerden zij zich niet alleen op zelfrapportage, maar ook op bevestigde gevallen van hart- en vaatziekten uit medische dossiers. Tevens maakten zij onderscheid tussen verschillende hart- en vaatziekten.

Alle vormen van kindermishandeling

Alle vormen van kindermishandeling lieten een verband zien met een hoger risico op hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen. Vrouwen die (lichamelijke) kindermishandeling hadden ervaren, bleken gemiddeld zo’n 50 procent meer kans op een hartaanval te hebben. Bij mannen ging het om een toename van 20 procent.

De resultaten van het onderzoek wijzen ook op een verband tussen kindermishandeling en het vroegtijdig krijgen van hart- en vaatziekten (voor de leeftijd van 50 jaar).

Door: Nationale Zorggids