Normal_ziekenhuisbed

De intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt een subsidie van 450.000 euro van ZonMw om uit te zoeken waarom coronapatiënten op de ic veel vaker overgewicht hebben dan patienten die niet op de ic belanden en vaker dan ic-patiënten met andere ziektes. Daarnaast onderzoekt het ziekenhuis of de ernstige (long)ontstekingen die coronapatiënten kunnen ontwikkelen behandeld kunnen worden met het geneesmiddel Resveratrol. Dit meldt UMCG.

Uit recent onderzoek blijkt dat 77 procent van de COVID-19-patiënten die op een Nederlandse intensive care zijn behandeld, met overgewicht kampte. Mensen met overgewicht hebben 44 procent meer kans om te overlijden aan corona, en dat loopt op tot bijna 80 procent in mensen met ernstige obesitas. De veronderstelling is daarom dat het vetweefsel, met name het buikvet, de oorzaak is van het ernstige beloop van COVID-19 bij deze patienten.

Versterkte ontstekingsreactie

Buikvet produceert stoffen die de ontstekingsreactie versterkt, onder andere in de longen. De vraag is of bij COVID-19 dit meer het geval is dan bij andere patiënten en wat een eventuele behandeling kan zijn. Daarvoor wordt het middel Resveratrol onderzocht. Bloedmonsters en vetweefsel van COVID patiënten en andere patiënten worden vergeleken en onderzocht in het laboratorium.

Het onderzoek wordt in 3 fases uitgevoerd en zal binnen 24 maanden zijn afgerond. De onderzoekers hopen in de tussentijd al onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.

Door: Nationale Zorggids