Polio aangetroffen in riool terrein RIVM

Begin augustus is op het terrein van het RIVM, waar ook een grote vaccinproducent is gevestigd, het poliovirus aangetroffen in rioolwater. De producent gebruikt levend poliovirus om vaccins te ontwikkelen. Dit meldt  de Volkskrant. 

Toch is niet duidelijk of het virus afkomstig is van de producent van vaccins. Ook weet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet of er iemand aan het poliovirus is blootgesteld. Tests op medewerkers moeten dit uitwijzen.

Vaccinaties tegen polio

Polio komt in Nederland eigenlijk niet meer voor dankzij de vaccinaties die we hiertegen krijgen. Hoewel we er zelf niet meer ziek van worden, kunnen het virus wel oplopen en overdragen op mensen die geen vaccinatie tegen polio hebben. Omdat contact met ontlasting een van de manieren is waarop iemand het virus kan krijgen, onderzoekt het RIVM geregeld op de aanwezigheid ervan in het riool. Dit doet het gezondheidsinstituut regelmatig op haar eigen terrein, maar ook in de Bible Belt omdat het aantal gevaccineerden daar flink onder het landelijke gemiddelde ligt.

Het virus dat nu is gevonden in het riool op het RIVM-terrein vormt enkel gevaar voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Door: Nationale Zorggids