Alleen alsemambrosia kan nog voor ernstige hooikoortsklachten zorgen

Het reguliere hooikoortsseizoen is bijna voorbij, zegt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De grassen zijn grotendeels uitgebloeid en ook de bloeiperiode van de bijvoet komt ten einde. Toch duurt het hooikoortsseizoen op sommige plaatsen nog voort door de bloei van de alsemambrosia. Dit kruid verspreidt een zeer sterk allergeen pollen en kan ernstige klachten veroorzaken, meldt LUMC.

Zowel door het Elkerkliek Ziekenhuis in Helmond als door het LUMC zijn afgelopen weken enkele pollen van de alsemambrosia waargenomen. De alsemambrosia wordt vooral vaak aangetroffen bij vogelvoederplaatsen. Vogelvoer is soms vervuild met ambrosiazaad. Ook in bermen, op bouwterreinen en op akkers kan alsemambrosia voorkomen.

Eén ambrosiaplant is in staat om 1,6 miljard pollen te produceren. Doordat het pollen zeer sterk allergeen is kan zelfs bij een concentratie van enkele pollen per kubieke meter lucht een persoon die gevoel is voor ambrosiapollen al klachten ontwikkelen.

Alsemambrosia legt grote afstanden af

Het alsemambrosiapollen is licht en kan onder bepaalde omstandigheden honderden kilometers door de lucht afleggen. In 2014  bleken hogere aantallen ambrosiapollen afkomstig te zijn uit Hongarije en Oekraïne. In Nederland is de concentratie pollen momenteel beduidend lager dan in Centraal, Oost- en Zuid-Europa. Nederland profiteert komende tijd van schone lucht die met een westenwind vanaf de Noordzee wordt aangevoerd. Doordat de kans op neerslag volgens de weersverwachting van Weeronline komende week op de meeste dagen klein is, kan de concentratie pollen in de lucht op plaatsen waar ambrosiaplanten voorkomen toch oplopen. Het aantal plaatsen waar veel ambrosia voorkomt in Nederland is nog vrij beperkt.

Door: Nationale Zorggids