152 klussers met letsel op de spoedeisende hulp tijdens lockdown

Spoedeisende hulpafdelingen (SEH’s) zagen tijdens de coronalockdown vaker klussers met ernstig letsel. De Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie hadden hun handen vol tijdens deze piek. Dit meldt de Telegraaf. 

Chirurgen zien vaker pieken, meestal tijdens feestdagen. Maar ditmaal was er tijdens de intelligente lockdown ook een aanzienlijke stijging in het aantal patiënten dat door klussen letsel had opgelopen. In totaal meldden zich 152 mensen op de SEH met klusletsel, bijvoorbeeld botbreuken, doorgesneden pezen of zenuwen en letsels die amputatie noodzakelijk maakten.

Letsel buitenshuis opgelopen

60 procent van deze letsels liep men buitenshuis op en dan was vooral de cirkelzaag de boosdoener onder mannen tussen de 13 en 79 jaar. “Mensen zijn natuurlijk veel in en om het huis geweest de afgelopen periode en het was erg lekker weer. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen flink aan de slag zijn gegaan in huis en tuin. Ondanks een gebrek aan ervaring gebruiken ze vaak zwaar materiaal waarvan ze de risico’s onderschatten”, aldus arts-assistent plastische chirurgie Niek Wolvetang in ziekenhuis Rijnstate.

Door: Nationale Zorggids