Normal_ehealth_stethoscoop

De medisch-specialistische zorg krijgt vanaf 2021 structureel meer mogelijkheden om zorg op afstand te bieden. Versoepelingen die zijn doorgevoerd tijdens de coronacrisis krijgen per volgend jaar een definitieve plek in de regels. Dit meldt De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Naar aanleiding van de uitbraak van corona in maart dit jaar zijn diverse bepalingen uit de regelgeving voor de msz versoepeld. Op deze manier kwam de NZa zorgverleners tegemoet zodat haar regels het declareren van zorg niet zouden belemmeren. Verduidelijkt is dat een zorgactiviteit geregistreerd mag worden als zorg op afstand geleverd wordt of op een andere locatie dan in het ziekenhuis. Gewijzigd is dat de Zorgautoriteit enkele nieuwe zorgactiviteiten voor eerste consulten op afstand introduceert en bij een aantal zorgactiviteiten de regels gewijzigd heeft, waardoor face-to-face contact niet langer vereist is. Daarbij moet wel voldaan worden aan alle voorwaarden.

Risico’s rond zorg op afstand

Om te voorkomen dat zorg op afstand leidt tot een toename van declaraties mag een consult op afstand alleen geregistreerd worden als dit een polikliniekbezoek vervangt. In sommige gevallen moeten patiënten na een eerste consult op afstand namelijk toch nog naar de polikliniek komen. Indien dit het geval is mag het consult op afstand dus niet afzonderlijk geregistreerd worden.

Door: Nationale Zorggids