Normal_rechtspraak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 15 maanden geëist tegen een voormalig manager bouwzaken van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hij liet zijn huis verbouwen door aannemers voor wie het ziekenhuis een belangrijke opdrachtgever was. Daarnaast liet hij zich fêteren met etentjes, zeilreisjes en andere uitjes, zoals het bezoek van een voetbalwedstrijd. Tegen de drie aannemers eist het OM gevangenisstraffen tot 9 maanden. Dit melden het OM en Skipr. 

Het onderzoek startte naar aanleiding van meldingen van verdachte transacties door de FIU. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de bouwdirecteur van het ziekenhuis door de twee bouwbedrijven zijn huis liet verbouwen voor 220.000 euro, waarvan hij zelf slechts 40.000 euro betaalde. De overige kosten werden volgens het OM door de ‘smeerders’ geboekt op andere projecten. De schijnconstructies werden administratief toegedekt met valse stukken.

Crimineel rekening-courant-systeem

De verbouwing in 2009 was nog niet genoeg, aldus de officier: “Nadien plukte hij volgens het OM de vruchten van een crimineel opgezet rekening-courant-systeem. Daarmee werden voorwerpen aangeschaft, zoals een ipad, mobiele telefoons, en werden leuke uitjes betaald zoals kaartjes voor een voetbalwedstrijd, etentjes en een teambuildingsactiviteit. Ook werden ‘zakjes’ contant geld ter beschikking gesteld.”

Zeilreisjes

Daarnaast zou hij zich op zeilreisjes hebben laten trakteren door een leidinggevende van een ander bouwbedrijf. En de bouwdirecteur liet met zijn vrouw door dat bouwbedrijf ook hun boot opknappen voor meer dan 40.000 euro. “De boot is vier jaar later, in 2010, voor 64.500 euro verkocht waarmee crimineel geld de legale economie in is gestroomd. Dit is ten laste gelegd als witwassen,”  zei de officier op zitting.

Strafeisen 

Volgens het OM is er sprake van het langdurig plegen van ernstige strafbare feiten, met een ernstig ondermijnend effect en een fors profijt. Daarom eiste het OM gisteren een gevangenisstraf van 15 maanden tegen de bouwdirecteur van het ziekenhuis. Ook de directeur van één van de bouwbedrijven speelde volgens het OM een sleutelrol in de corruptiezaak.  Tegen hem eist het OM vandaag 9 maanden gevangenisstraf. De leidinggevende van het andere bouwbedrijf hoorde 6 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen zijn zoon die ook betrokken was eiste het OM een werkstraf van 180 uur. De vrouw van de bouwdirecteur heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan schuldwitwassen. Tegen haar eist het OM een werkstraf van 240 uur.

Door: Nationale Zorggids