Normal_mammography-2416942_640

Oktober is borstkankermaand. Vandaag, 7 oktober, staat voor de tweede keer in het teken van borstkanker bij mannen. Want nog steeds is het relatief onbekend dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen deze ziekte kunnen krijgen. 

Door deze dag, omgedoopt tot BorstkankerMAN, en de website mannenmetborstkanker.nl is de hoop dat de bekendheid van de ziekte toeneemt. “Als mannen een knobbeltje voelen en niet weten dat het ernstig kan zijn, denken ze; ‘laat maar zitten’’’, zegt Eveline Bleiker lid van de werkgroep Bortskanker bij mannen. “Dat zorgt ervoor dat de diagnose veel later wordt gesteld en dat heeft ongunstige gevolgen voor de prognose.”

De ziekte is overigens vrij zeldzaam bij mannen. Jaarlijks worden ongeveer 15.000 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker en 120 mannen. Mannen zijn over het algemeen ouder als zij borstkanker krijgen dan vrouwen; gemiddeld 68 jaar. Juist omdat zoveel meer vrouwen dan mannen getroffen worden door de ziekte, ervaren mannelijke patiënten en taboe om erover te praten. “Ik ken een patiënt die door de negatieve reacties maar vertelde dat hij prostaatkanker had omdat dat geaccepteerder is.”

Lees hier ons hele interview over borstkanker bij mannen met medisch onderzoeker Eveline Bleiker en radiotherapeute-oncoloog Nicola Russell van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. 

Door: Nationale Zorggids