Normal_hek_prikkeldraad_gevangenis

Het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ, ofwel het gevangenisziekenhuis) in Scheveningen heeft voldoende maatregelen genomen om risico’s voor de zorg van gedetineerde patiënten te verminderen. Wel vraagt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het ziekenhuis te zorgen voor voldoende draagvlak voor de verbeteringen onder de medewerkers. De komende tijd blijft de inspectie het gevangenisziekenhuis volgen of de verbeteringen blijven. Dit meldt IGJ. 

De inspectie deed er onderzoek na een melding van een voormalig medewerker over tekortkomingen in het medisch handelen, onprofessionele, ongepaste bejegening van patiënten en gebreken in het kwaliteitssysteem.

Geen medisch-specialistische zorg op ziekenhuisniveau

In de loop van 2020 zijn daarom een tal van verbetermaatregelen getroffen. Het JCvSZ biedt sinds dit jaar geen medisch-specialistische zorg meer zoals op een verpleegafdeling in het ziekenhuis, maar alleen nog maar op het niveau van een verpleeghuis, revalidatiecentrum of in een thuissituatie. Als zwaardere zorg nodig is, wordt een patiënt overgebracht naar een ziekenhuis.

Personeelsbezetting op orde

Het gevangenisziekenhuis heeft een nieuw systeem voor elektronische patiëntendossiers, inclusief een elektronisch systeem voor het voorschrijven van medicijnen. Deze systemen werken stabiel en zijn goed toegankelijk en overzichtelijk voor alle verpleegkundigen en artsen, waarvan er inmiddels voldoende zijn aangesteld. Aanvullend zijn een aantal huisartsen, profielartsen en een specialist ouderengeneeskunde aangetrokken. Zo is de personeelsbezetting weer op orde.

Ook het cultuurverschil in de bejegening van patiënten tussen zorgpersoneel en penitentiair inrichtingswerkers heeft de volle aandacht. Samenwerking binnen en tussen verschillende disciplines wordt gestimuleerd, net zoals het aanspreken van elkaar op onwenselijk gedrag.

Door: Nationale Zorggids