Logo_logo_bloedserieus

De campagne Bloedserieus geeft code rood. Vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies wachten vaak jarenlang voordat zij medische hulp zoeken. Door de coronacrisis wordt die termijn nog verder opgerekt. Uitstelgedrag heeft onnodige gezondheidsrisico’s tot gevolg en kan tot lange wachttijden in de zorg leiden. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november worden vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) daarom nog nadrukkelijker opgeroepen wél naar de huisarts te gaan. Dit meldt Period Media. 

HMB is een veelvoorkomend gynaecologisch probleem. 20 procent van de vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. In Nederland gaat het om een half miljoen vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Dat hevig menstrueel bloedverlies een medisch erkende aandoening is, beseffen nog weinig vrouwen. Zij wachten daardoor tot het echt niet langer kan voordat zij medische hulp zoeken.

Andere medische oorzaken ten grondslag

HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze. Ook myomen en poliepen (vleesbomen) kunnen hevige menstruaties geven. HMB is geen levensbedreigende aandoening en de exacte oorzaak is niet altijd vast te stellen, maar aan hevige menstruaties kunnen ook andere dingen ten grondslag liggen. Dat kunnen stollingsstoornissen zijn, maar ook endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het daarom wel degelijk belangrijk om medisch onderzoek te laten doen. Bovendien verergeren de klachten langzaam, waardoor iemand als het ware meegroeit en iedere maand denkt dat de volgende beter is.

Bloedserieus verhaal

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar, want HMB heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven. En omdat er een andere medische aandoening ten grondslag kan liggen, is het altijd verstandig om medisch onderzoek te laten doen. De voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen met HMB-klachten dan ook op om wél naar de huisarts te gaan. Ook in tijden van corona.

Tijdens de campagnemaand november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra online spreekuren en webinars om voorlichting te geven. Via de website hevigbloedverlies.nl wordt het jaar rond voorlichting over oorzaken en behandelopties bij HMB gegeven.

Door: Nationale Zorggids