Normal_rss_entry-252975

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) neemt voorlopig alleen coronapatiënten op in de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. De ziekenhuisgroep komt met "een tijdelijke, algehele opnamestop" voor mensen met andere aandoeningen, vanwege "de snelle toestroom" van coronapatiënten.

"We hebben even geen bedden om mensen op te nemen. De spoedeisende hulp is gewoon geopend, maar als ambulancepersoneel verwacht dat een patiënt opgenomen moet worden, vragen we ze om door te rijden naar Enschede of Winterswijk", legt een woordvoerster van ZGT uit. De ziekenhuisgroep hoopt dat de opnamestop in de loop van woensdagavond kan worden opgeheven. Hoe het aantal opnames zich de komende dagen ontwikkelt, kan de zorggroep niet voorspellen.

Behalve de spoedeisende hulp blijven ook de poliklinische zorg en de oncologische zorg open. Mensen die al vanwege reguliere aandoeningen in het ziekenhuis liggen, worden gewoon behandeld.

Eerder maatregelen genomen

ZGT had eerder al maatregelen genomen om genoeg mensen beschikbaar te hebben voor de behandeling van coronapatiënten, maar dat blijkt "niet voldoende om de druk op de kliniek op te vangen".

De ZGT-ziekenhuizen behandelen momenteel ongeveer veertig coronapatiënten, van wie vier op de intensive care liggen. Zij moeten geïsoleerd worden behandeld en personeel mag ook niet op andere afdelingen komen. Dat moet voorkomen dat het virus zich binnen het ziekenhuis verspreidt. ZGT wil de corona-afdelingen uitbreiden, maar ook hier is extra personeel voor nodig, dat dan niet op andere plekken in het ziekenhuis kan worden ingezet.

In Twente zijn de laatste dagen veel nieuwe coronagevallen vastgesteld. De situatie is er volgens het coronadashboard 'ernstig'.

Door: ANP