Normal_pexels-pixabay-327098

Uit onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat de coronapandemie een grote invloed heeft op de gezondheid. Het merendeel van de Nederlanders is bezig met een gezonde leefstijl. Eén op de drie Nederlanders is bewuster bezig met de eigen gezondheid. Echter, een begin maken blijkt voor 21 procent van de ondervraagden lastig. Negatieve emoties als angst, schaamte of verdriet zijn voor twee op de vijf bepalend om hiermee te starten. 36 procent van de Nederlanders is door corona vermoeider en somberder. Bij de groep van 18- tot en met 24-jarigen is dit zelfs 57 procent. Dit meldt Zilveren Kruis. 

Vier op de vijf Nederlanders geeft aan dat ze in het afgelopen jaar bezig zijn geweest met een gezonde leefstijl. Een beter voedingspatroon en meer beweging worden het meest genoemd. Meer kunnen genieten komt daar vlak achteraan. Voor vrouwen is slaap en ontspanning belangrijk. 42 procent geeft aan dat hun batterij aan het begin van de dag niet 100 procent is opgeladen versus 29 procent van de mannen. Voor 40 procent van de vrouwen is een start maken met de verbetering van het slaappatroon het moeilijkst. Met 22 procent hebben mannen daar minder last van.

In het onderzoek valt op dat 32 procent van de Nederlanders bewuster bezig is met de eigen gezondheid sinds de coronapandemie en 40 procent aangeeft dat ze bewuster zijn van waar ze staan qua gezondheid.

Jongeren worstelen met gezonde leefstijl 

Het bezig zijn met een gezonde leefstijl blijkt voor 33 procent van de jongere respondenten van 18 tot en met 24 jaar erg moeilijk. Deze groep heeft het afgelopen jaar specifiek aandacht gegeven aan beweging, een beter voedingspatroon en het investeren in sociale contacten. 36 procent van de Nederlanders geeft aan zich door corona vermoeider en somberder te voelen, bij de groep 18 tot en met 24-jarigen is dit zelfs 57 procent. Ook geven jongeren zichzelf het laagste cijfer voor hun geestelijke gezondheid: een 7,1. Daar heeft de generatie van 65-plussers - met een 8,2 - veel minder last van. 

Gezondheidscheck

"Alles telt mee als het om gezondheid gaat. Omdat ieder mens anders is, heeft Zilveren Kruis een gezondheidscheck ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in het totaalplaatje van je gezondheid op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, slaap, omgeving en relaties. Je krijgt advies over welke (kleine) stappen je kunt doen om aan je gezondheid te werken”, aldus Jan-Willem Evers, directeur bij Zilveren Kruis.

Door: Nationale Zorggids