Normal_aed_defibrillator

ProRail en NS plaatse volgend jaar in samenwerking met de Hartstichting 450 AED’s bij 350 treinstations. Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start met de inzet van een defibrillator. Dat is nog niet in heel Nederland mogelijk. Door het aanbod uit te breiden naar alle stations willen de organisaties een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dit melden NS en ProRail in een gezamenlijk persbericht. 

De AED’s worden 24 uur per dag, zeven dag per week beschikbaar en aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Op de vijftig grotere stations zijn op dit moment al defibrillators aanwezig. Ook hier worden de AED’s toegevoegd aan HartslagNu.

“Een burgerhulpverlener kan regelmatig sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Deze toegankelijke AED’s maken de stations én de omgeving hartveiliger. Door ze aan te melden bij HartslagNu, kunnen ze bij een hartstilstand snel worden ingezet bij reizigers en iedereen in de omgeving van het station”, legt directeur Floris Italianer van de Hartstichting uit.

De AED’s krijgen een plek bij het station. Dit zorgt dat in een straal van 500 meter rondom het station een AED voor handen is. NS en ProRail zijn deze week het aanbestedingstraject gestart voor de levering van de defibrillators en zijn begonnen met het bepalen van de gewenste locaties op de stations. Naar verwachting start het plaatsen ervan begin 2021.

Door: Nationale Zorggids