Normal_rss_entry-256532

Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer spraken zich er al voor uit.

Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) . "En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen." Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt. Tot dan wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's uitgetrokken.

De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden 385 mensen in het ziekenhuis door vuurwerk. Nog eens 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

Vuurwerkverbod gaat zorg een berg werk schelen

Afgelopen jaarwisseling bijvoorbeeld werden er 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld wegens vuurwerkletsel. Naar schatting 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

Hoeveel werkuren de vuurwerktraditie de Nederlandse zorgwereld jaarlijks bezorgt, is niet goed exact te zeggen. Tjeerd de Faber, oogarts en bekend tegenstander van consumentenvuurwerk, zei recent dat een derde van het oogletsel de zorg zelfs langdurig werk oplevert: met name kinderen moeten soms jarenlang worden begeleid. De afgelopen jaarwisseling waren er 168 mensen met alleen al oogletsel door vuurwerk.

Tijdens en rond de laatste jaarwisseling behandelden leden van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vijftig mensen wegens ernstig letsel; alleen al van tien handen moesten er drie of meer vingers worden geamputeerd. Ook deze slachtoffers hebben veel zorg nodig.

Sinds het aantal uren dat er vuurwerk mag worden afgestoken is verlaagd, is het letsel al flink verminderd, zag De Faber. Hij zou een verbod op consumentenvuurwerk dan ook een "unieke kans' vinden om vast te stellen wat dit kan opleveren, zei hij vorige week, ook voor de toekomst. 

Door: ANP