Zes Nederlanders besmet met westnijlvirus

De afgelopen week is bij zes mensen in Nederland een infectie vastgesteld met het westnijlvirus.  Eén patiënt heeft het virus opgelopen in de regio Arnhem, de overigen zijn besmet in de regio Utrecht. In oktober werd voor het eerst in ons land een besmetting vastgesteld. Dat was in de regio Utrecht. In totaal zijn er nu zeven besmettingen. Het westnijlvirus wordt overgebracht via muggen.

 

De vijf nieuw bekend geworden patiënten in de regio Utrecht zijn allen besmet geraakt in de maanden juli of augustus. De besmettingen zijn gevonden doordat enkele ziekenhuizen in de regio en de GGD gericht onderzoek hebben gedaan naar aanleiding van de eerste melding. De zesde patiënt, in de regio Arnhem, heeft het virus pas in oktober opgelopen. Dat is opmerkelijk, omdat het muggenseizoen bijna is afgelopen. Het gebeurt zelden dat zo laat in het seizoen iemand besmet wordt met het westnijlvirus.

Bloedbank Sanquin is op de hoogte gebracht van de nieuwe patiënt uit de regio Arnhem. Vanaf 6 november 2020 worden bloeddonaties uit deze regio selectief gescreend op aanwezigheid van het westnijlvirus. Dit gebeurt om te voorkomen dat het virus via bloedtransfusie naar patiënten in Nederlandse ziekenhuizen wordt overgedragen.

Overgebracht door muggen

Het westnijlvirus komt voor onder vogels en wordt overgebracht door muggen. Het gaat hierbij om de huissteekmug, de meest algemene muggensoort in Nederland. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Mensen en paarden kunnen daar ziek van worden, maar spelen bij de verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht. Maar het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie.

Meestal geen klachten

De meeste mensen worden van een infectie met het virus niet ziek. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. Wel kan ongeveer 1 procent van de mensen die wordt besmet een ernstige neurologische ziekte krijgen, zoals een hersenontsteking.

Door: Nationale Zorggids