Normal_pexels-pixabay-159211-2

Patiënten met multiple sclerose (MS) kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige leverschade oplopen. Dit blijkt na bestudering van een aantal meldingen van ernstige bijwerkingen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) scherpt de aanbevelingen voor artsen en apothekers aan, om het risico op leverschade zo klein mogelijk te maken. Dit meldt CBG.

Fingolimod wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met MS. De productinformatie en de checklist voor voorschrijvers worden aangepast en er zijn belangrijke adviezen gegeven aan artsen. 

Brief met risico-informatie

De firma Novartis Pharma heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar (kinder)neurologen, MS-verpleegkundigen (incl. physician assistants, nurse practitioners en verpleegkundig specialisten), Maag-Darm-Lever-artsen en (ziekenhuis)apothekers, inclusief alle hier genoemde specialisten in opleiding.
Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Door: Nationale Zorggids