Normal_foto_19-11-20_om_10.32

Vandaag is het Wereld Alvleesklierkanker Dag. Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Precies een jaar geleden is het Deltaplan Alvleesklierkanker gestart om wetenschappelijk onderzoek te versnellen en de beste behandeling voor iedereen beschikbaar te maken. Ook werkt het Deltaplan aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Een van de studies op dit gebied wordt nu opgestart door Dr. Simone Augustinus (Amsterdam UMC). De zogeheten ‘TIMEPAN’ studie moet uitwijzen of het bij uitgezaaide alvleesklierkanker zinvol is om direct te starten met chemotherapie of daarmee te wachten tot patiënten klachten hebben. Dit meldt Deltaplan Alvleesklierkanker. 

Wachten met chemotherapie tot er klachten zijn, of er direct na de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker mee beginnen? Veel patiënten worstelen met dit dilemma. Voor zowel patiënten als artsen gaat het om een ingrijpende keuze, ook omdat er tot nu toe geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen van deze keuze. Dr. Simone Augustinus begeleidt de studie om meer duidelijkheid te kunnen bieden in deze moeilijke situatie. Het doel is om zo een betere kwaliteit van leven voor patiënten te realiseren. De studie wordt mogelijk gemaakt door het Deltaplan Alvleesklierkanker, een nauwe samenwerking tussen de 15 landelijke betrokken alvleesklierkankerziekenhuizen die verenigd zijn in de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG), de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en patiëntenplatform Living With Hope.

Meest dodelijke vorm van kanker

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er bijna 3.000 Nederlanders aan deze ziekte. In de afgelopen 30 jaar is op bijna alle vormen van kanker flinke vooruitgang geboekt in overleving. Helaas niet bij alvleesklierkanker. Bij uitgezaaide alvleesklierkanker is de levensverwachting over het algemeen kort: gemiddeld zes maanden na diagnose. Chemotherapie kan de levensverwachting verlengen tot ongeveer elf maanden. Voor veel patiënten is dat de reden om hiervoor te kiezen.

Geen klachten op moment van diagnose

Maar wat als de patiënt op het moment van de diagnose geen klachten heeft? Dr. Simone Augustinus: ‘Juist bij de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker is de kwaliteit van leven heel belangrijk. Als er nog geen klachten zijn, dan kan de chemotherapie de kwaliteit van leven behoorlijk verslechteren. Het onderzoek moet uitwijzen of wij patiënten nog een aantal goede maanden kunnen geven zonder chemotherapie, terwijl dit de levensverwachting niet aantast. Dat de studie, die twee jaar duurt en waaraan zo’n 200 patiënten deelnemen, duidelijkheid gaat bieden over de kwaliteit van leven en overlevingskansen, is winst.


Door: Nationale Zorggids