Normal_rss_entry-258113

Vanaf 2024 mogen supermarkten geen sigaretten meer verkopen. Een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Het kabinet zal daar vrijdag een besluit over nemen, bevestigen ingewijden. Het gaat om sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten.

Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht. Vanaf 2030 is tabak alleen nog maar in echte speciaalzaken te koop, is het doel.

De besluiten vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid eind 2018 heeft gesloten met tientallen maatschappelijke organisaties. Daarin staan ruim tweehonderd afspraken om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren. Doel is vooral het roken, alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. Jaarlijks sterven naar schatting 35.000 Nederlanders aan de gevolgen hiervan.

Versobering verpakkingen

Vooral door roken of meeroken, als je rook van anderen inademt, overlijden jaarlijks veel mensen, ongeveer 20.000. Om het tabaksgebruik terug te brengen, wordt niet alleen het aantal verkooppunten teruggebracht. Ook andere maatregelen zijn of worden nog doorgevoerd, zoals de verhoging van accijns, de versobering van de verpakkingen en het rookvrij maken van schoolterreinen. In 2040 zou er een rookvrije generatie moeten zijn, is de gedachte achter het akkoord.

Andere tabaksverkopers niet echt blij met sigarettenban supers

Pomphouders en tabaksspeciaalzaken kijken met gemengde gevoelens naar het aankomende verbod voor supermarkten om sigaretten te verkopen. Daardoor zullen rokers vanaf 2024 waarschijnlijk meer naar bijvoorbeeld de Primera of het winkeltje bij een tankstation gaan voor hun pakje sigaretten. Maar die extra omzet lijkt van korte duur.

Ewout Klok, pomphouder in Hoogeveen en tevens voorzitter van brancheorganisatie BETA, wijst erop dat het kabinet erop inzet dat tabak vanaf 2030 alleen nog maar in echte speciaalzaken te koop is. Dan verliezen pomphouders alsnog deze belangrijke inkomstenbron, zegt hij. Klok schat in dat sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten nu nog goed zijn voor ongeveer 60 procent van de omzetten in winkeltjes bij tankstations.

Door: ANP