Normal_ziek_behandeling_ziekenhuis_infuus

De periode waarin wekelijks meer dan duizend nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis worden opgenomen duurt nu al 3 weken langer dan in het voorjaar en is nog steeds niet voorbij. De hoge druk op de ziekenhuizen houdt daarmee langer aan. Er zijn nu al ruim 1.450 meer patiënten met Covid-19 opgenomen geweest op de verpleegafdeling dan in de eerste golf. Dit meldt de Nederlandse Internisten Vereniging. 

Afgelopen weken stagneerde de daling van het aantal besmettingen. “In het ziekenhuis daalde het aantal opgenomen patiënten weliswaar, maar niet snel genoeg” zegt Robin Peeters, internist en voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging. Extra capaciteit op de afdelingen interne geneeskunde is nog steeds nodig om coronapatiënten op te kunnen vangen. De druk blijft daardoor onverminderd groot en duurt nu dus ook nog eens aanzienlijk langer. De remmende lijn in de daling van het aantal besmettingen is reden tot zorg. 

“We anticiperen met behandelingen continu op de nieuwe situatie. Daardoor is het percentage patiënten dat opgenomen wordt op de ic gelukkig beduidend lager dan in de eerste golf, en liggen patiënten korter in het ziekenhuis”, aldus Peeters. Zonder deze ontwikkelingen was de belasting op het ziekenhuis nog groter geweest.

Verpleegafdeling is kruispunt in ziekenhuis

Ondanks deze verbeteringen blijft het tekort aan ziekenhuiscapaciteit een groot probleem, zeker nu de verpleegafdelingen zo vol blijven liggen. De verpleegafdeling is eigenlijk het kruispunt in het ziekenhuis. “Als het daar te druk wordt, loopt de hele zorgketen vast.” Het heeft gevolgen voor de nodige opnames via spoedeisende hulp, maar ook voor de instroom van geopereerde patiënten en patiënten die via de polikliniek opgenomen moeten worden. “Als de cijfers niet verder dalen, of zelfs gaan stijgen terwijl er nog zoveel covid-19 patiënten in de ziekenhuizen liggen, maak ik me grote zorgen voor patiënten wiens zorg niet veel langer kan worden uitgesteld.”

Weinig hoopvol

De Nederlandse Internisten Vereniging benadrukt daarom nogmaals het belang van het naleven van de maatregelen. De stagnerende daling van afgelopen week en de drukte in de winkelstraten stemmen weinig hoopvol voor de decembermaand. We zijn echt samen verantwoordelijk om de besmettingen te laten dalen. Dit kan alleen door ons met elkaar aan de maatregelen te blijven houden. Anders voorzien we dat de tweede golf, en daarmee de situatie in de ziekenhuizen, nog veel langer zal duren.

Door: Nationale Zorggids