Normal_normal_arts_patient_intake

Het aantal verwijzingen dat huisartsen hebben kunnen uitschrijven voor hun patiënten is de afgelopen weken redelijk stabiel, net als vorige week. De verwijzingen naar de ggz zijn al een aantal weken net onder het niveau dat zonder corona-uitbraak werd verwacht. Het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken was vorige week 83 procent van de verwachting onder normale omstandigheden. Dat is vergelijkbaar met voorafgaande weken. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Dat blijkt uit de wekelijkse rapportages van de NZa over de gevolgen van de corona-uitbraak voor verwijzingen naar medisch-specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg, op basis van cijfers van ZorgDomein. Ook zijn hierin de cijfers uit het Zorgbeeldportaal van de NZa opgenomen.

Ziekenhuiszorg

Sinds de coronamaatregelen in maart hebben huisartsen ruim 1,09 miljoen minder verwijzingen kunnen uitschrijven voor hun patiënten naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken dan onder normale omstandigheden verwacht zou worden. Dat huisartsen minder verwijzen, betekent niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van de uitgestelde zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat patiënten door de huisarts behandeld worden of omdat klachten vanzelf over gaan. Maar er is ook zorg uitgesteld waardoor gezondheidsschade ontstaat. De oproep van de Nza blijft dan ook om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten.

Oncologie

Na de zomervakantie steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen en in week 36 bereikte dit een piek van bijna 10.800 verwijzingen. Dat was hoger dan in eerdere jaren. Daarna is er een daling te zien tot de herfstvakantie. Het aantal verwijzingen kwam onder het niveau van 2018 en 2019. In de laatste weken stijgt het aantal verwijzingen weer richting het niveau van 2019.

Geestelijke gezondheidszorg

Het totaal aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg lijkt te stabiliseren. Het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten uitschreven is nu bijna vergelijkbaar met de aantallen van vóór de corona-uitbraak. Vorige week was dit 96% van het verwachte aantal verwijzingen onder normale omstandigheden. Opvallend is dat minder verwijzingen voor ouderen worden gedaan en meer voor kinderen en jeugd.

Door: Nationale Zorggids