Normal_ziekenhuis_eten

Onlangs tekenden elf ziekenhuizen in Nederland de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ van de Alliantie Voeding in de Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen ze versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. Dit meldt Maastricht UMC+.

Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord dat in 2018 is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en is ondertekend door zeventig partijen. “Bij het behalen van de doelen is de inzet van maatschappelijke partners en de overheid onmisbaar. We zijn dan ook trots dat de elf ziekenhuizen de intentieverklaring hebben getekend. Perifere ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen en academische ziekenhuizen, vanuit alle hoeken van Nederland, zijn onderdeel van de voorhoede”, vertelt directeur Menrike Menkveld van Alliantie Voeding in de Zorg.

Voorbeeldrol gezonde voeding

De voorhoedeziekenhuizen zijn van mening dat ziekenhuizen een voorbeeldrol hebben in de maatschappij bij het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. De elf ziekenhuizen zijn Amsterdam UMC (VUmc en AMC), Bernhoven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis, MaastrichtUMC+, Martini Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Radboudumc, Tergooi en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Schijf van Vijf

De nieuwe Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum vormt de basis voor het gezonde voedingsaanbod in de ziekenhuizen. Door te werken aan het aanbod en de presentatie van gezondere producten in de ziekenhuisomgeving, wordt de gezonde en duurzame keuze de makkelijke keuze. De Schijf van Vijf vormt de basis voor het bepalen wat een gezondere keuze is. Voor de richtlijnen voor patiënten benut Goede Zorg Proef Je de jarenlange ervaring van Gelderse Vallei, hét Voedingsziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids