Normal_rss_entry-265289

Nederland gaat een deel van de voorraden beheren die de Europese Commissie aanlegt om een nieuwe epidemie aan te kunnen. Of Nederland bijvoorbeeld mondkapjes, beademingsapparatuur of coronatests gaat opslaan is nog onduidelijk.

De Europese Unie besloot afgelopen voorjaar strategische voorraden aan te leggen om te voorkomen dat Europese landen opnieuw koortsachtig de wereldmarkt zouden moeten afstropen om aan bijvoorbeeld mondkapjes te komen. De depots zijn een aanvulling op nationale voorraden. Ze kunnen worden aangesproken als "de nationale gezondheidszorg simpelweg overweldigd wordt" door een epidemie, zei EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer) eerder. De commissie neemt de kosten voor haar rekening en beslist zodra de nood aan de man is over de verspreiding.

Duitsland, Roemenië, Denemarken, Griekenland, Hongarije en Zweden hebben zich al eerder opgeworpen als gastland voor een deel van de zogeheten rescEU-voorraad. Zij regelen ook de inkoop. Nederland, België en Slovenië sluiten zich daarbij nu aan. Duitsland krijgt verder het beheer over een tweede opslag.

Door: ANP