Normal_vitamines

Sinds deze week kan er worden gestemd voor het Supplement van het Jaar 2021. Voor het vijfde jaar op een rij kunnen stemmers via www.supplementvanhetjaar.nl aangeven welke vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen favoriet zijn. En wat de redenen zijn voor het gebruik van deze supplementen. Op 8 februari 2021 wordt het Supplement van het Jaar 2021 bekendgemaakt. Dit meldt IVG.

Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM over 2012 tot 2016 blijkt dat ruim 43 procent van de volwassenen voedingssupplementen gebruikt. Deze peiling laat tegelijk zien dat de inname van calcium, ijzer, vitamine A, B2, C en foliumzuur bij Nederlanders laag is. Recenter marktonderzoek van bureau Motivaction toont dat bijna de helft van de Nederlanders voedingssupplementen gebruikt, 63 procent van hen doet dat regelmatig en ruim 37 procent gebruikt ze af en toe. De voornaamste reden voor gebruik is om ongemakken in de toekomst te voorkomen. Ook worden probiotica, visolie, kruiden en overige fysiologische actieve stoffen veel gebruikt.

Gezondheidswinst

IVG vraagt met de verkiezing van het Supplement van het Jaar jaarlijks aandacht voor het nut van supplementen en hoopt een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het behalen van gezondheidswinst met extra vitamines, mineralen, kruiden en overige voedingsstoffen. Wetenschappers en experts stonden afgelopen jaar in de media regelmatig stil bij de rol van supplementen om aan de weerstand en het immuunsysteem te werken. Een gezonde leefstijl is meer ‘top of mind’ dan ooit tevoren, aldus IVG.

In 2020 koost het publiek voor de multivitamine. In 2019 werd het vaakst op kurkuma gestemd, in 2018 eindigde magnesium bovenaan en in 2017 was vitamine D favoriet.

Door: Nationale Zorggids