Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

Zieke hartspiercellen blijken duidelijk meer energie te krijgen door de opname van ketonen. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af. Deze ontdekking hebben Groningse en Amerikaanse onderzoekers gedaan, met steun van de Hartstichting. De resultaten zijn van belang voor meer dan 240.000 hartfalenpatiënten in Nederland. Ze kunnen leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden, die de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren. Dit meldt de Hartstichting. 

“Het hart haalt normaal gesproken energie uit suikers of vetten, maar dat lukt bij een ziek hart niet meer. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed door het lichaam pompen. Dit noem je hartfalen. Patiënten kunnen zich als gevolg hiervan moeilijk inspannen. Normale dagelijkse boodschappen doen is dan al te veel. Door hartfalenpatiënten ketonen toe te dienen krijgt hun hart mogelijk weer nieuwe energie, waardoor hun hart beter gaat pompen. Dat kan hun inspanningsvermogen en kwaliteit van leven sterk verbeteren”, legt cardioloog en onderzoeksleider Daan Westenbrink van het UMCG uit.

Meer energie voor patiënten met hartfalen

Dat ketonen een mogelijk geschikte alternatieve energiebron voor het falende hart zijn, is nu aangetoond in diermodellen. Volgens Rudolf de Boer, hoofd experimentele cardiologie van het UMCG, zijn de onderzoeksresultaten dusdanig positief dat de wetenschappers deze direct gaan testen bij patiënten met hartfalen. Onderzocht wordt of zij meer energie krijgen en zich beter kunnen inspannen als zij een ketonendrank toegediend krijgen. De eerste resultaten worden eind 2021 verwacht.

Door: Nationale Zorggids