Normal_pexels-karolina-grabowska-4378331

In maaltijdvervangers als shakes en repen zitten maar weinig eiwitten en veel suikers, zegt de Consumentenbond die de samenstelling van 23 vervangers van maaltijden onder de loep legde. Dit maakt dat deze producten niet gezond genoeg zijn om gewicht mee te verliezen, aldus de bond op zijn website. 

De Consumentenbond testte zeven repen en zestien shakes. Geen enkele van de zeven repen heeft een gezonde samenstelling, met als slechtst scorende The 1:1 diet (Cambridge) en Modifast. Beide repen bevatten veel suikers en te weinig gezonde vetten, vezels en eiwitten. En juist die eiwitten zijn in maaltijdvervangers nodig omdat deze het verlies aan spierweefsel beperken. Eiwitten vullen ook beter dan bijvoorbeeld vetten en koolhydraten. De optimale hoeveelheid eiwit is 75 gram en in de repen zat maximaal 15 gram.

Suikervervangers 

Ook in de meeste maaltijdshakes zat te weinig eiwit om het een optimale vervanger te maken. Naast de repen, zitten ook in de meeste shakes veel suiker. Een paar producten hebben geen suiker toegevoegd, maar glucosestroop of maltodextrine. En daar zitten juist calorieën in, net als in suiker. Volgens de Consumentenbond zouden meer fabrikanten een voorbeeld moeten nemen aan Body & Fit, Orangefit en Foodspring die alle drie producten leveren met havermeel. Daar zitten veel vezels en B-vitamines in.

Door: Nationale Zorggids