Normal_normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige-2

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in het coronajaar 2020 sterk toegenomen, ten opzichte van 2019. Gemeten over het hele jaar waren dagelijks gemiddeld 63.000 werknemers in de zorgsector niet inzetbaar. Dit meldt databedrijf Vernet, op basis van gegevens van circa vierhonderd zorginstellingen.

De nieuwste maandcijfers van Vernet laten zien dat het verzuimpercentage in december was opgelopen tot 7,75 procent. Gemeten over de hele zorgsector kwam het verzuimpercentage afgelopen jaar uit op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in 2019. Dit is het hoogste percentage sinds 2004. Deze cijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.

Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). In totaal werken er circa 930.000 mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.

Waar de maandcijfers van Vernet afgelopen jaar al duidelijk meebewogen met de coronabesmettingen onder zorgmedewerkers, laten nu ook de jaarcijfers zien hoezeer 2020 afwijkt van de jaren ervoor. Waar in 2018, het jaar waarin Nederland werd getroffen door een griepgolf, de stijging 8 procent bedroeg ten opzichte van het jaar daarvoor, laat 2020 een veel grotere stijging zien, namelijk van 11 procent ten opzichte van 2019.

Door: Nationale Zorggids