Normal_ziekenhuisbed

Na een oproep op de app Telegram is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dagenlang telefonisch bedreigd door complotdenkers, aldus het Algemeen Dagblad. De telefoontjes startten dinsdagavond en komen sindsdien voortdurend binnen. Inmiddels zit een van de telefonistes van het ziekenhuis hierdoor thuis. Reden voor de telefoonbom: het UMCG is aangewezen als de plek voor coronapatiënten die weigeren in isolatie te gaan. Het ziekenhuis heeft faciliteiten voor dwangopname van tbc-patiënten. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Minister Hugo de Jonge maakte deze week bekend dat er een ziekenhuis aangewezen moet worden “waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie”. Wie dat zijn, beslist niet het UMCG, maar de Veiligheidsregio. Het Groningse ziekenhuis zegt zich op geen enkele manier te bemoeien met wie wel of niet gedwongen opgenomen wordt.

Ziekenhuis aansprakelijk

Complotdenkers lijken het UMCG aansprakelijk te stellen voor dit beleid en belagen het ziekenhuis met scheldwoorden en bedreigingen. Een van de complotdenkers heeft meer dan vijftien keer gebeld. Op Telegram gaat ondertussen een lijst rond met telefoonnummers van medewerkers van andere afdelingen in het ziekenhuis. Zij krijgen ook vervelende telefoontjes, maar kunnen deze tot nu toe goed opvangen.

Door: Nationale Zorggids