Normal_normal_normal_ok_operatiekamer_chirurgie_arts_assistent

Uit gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeld-portaal van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt opnieuw dat er meer capaciteit beschikbaar is om de reguliere, niet-coronazorg, te leveren. De landelijke operatiecapaciteit is met 70 procent iets hoger dan vorige week (68 procent). Daarnaast geeft 75 procent van de ziekenhuizen aan de kritisch planbare zorg weer volledig te leveren. Vorige week gaf nog 71 procent aan deze zorg volgens planning te leveren die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Dit meldt NZa. 

Daarnaast geeft 75 procent van de ziekenhuizen aan nog deels planbare zorg te leveren. 3 procent van de ziekenhuizen zegt de planbare zorgvolledig te leveren. Alle ziekenhuizen geven aan dat de (semi-)acute zorg volledig beschikbaar is. Dat is niet gewijzigd ten opzichte van voorgaande weken.

Verwijzingen

Het aantal verwijzingen dat huisartsen kunnen uitschrijven voor hun patiënten naar de medisch-specialistische zorg is afgenomen ten opzichte van de week ervoor. Vorige week lag het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op 74 procent van wat de NZa verwacht zonder corona. Dit valt mogelijk te verklaren door het winterweer. De week daarvoor lag dit aantal op 85 prcent.

Winterweer

Het aantal verwijzingen naar de specialismes interne geneeskunde en heelkunde nam afgelopen week minder af. Dit zou mogelijk te maken kunnen hebben met de behandeling van coronapatiënten en (de gevolgen van) het winterse weer.Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg ligt al langer rond het niveau dat we zouden verwachten zonder corona-uitbraak.

Door: Nationale Zorggids