Normal_pexels-pille-kirsi-1009400

De coronapandemie, waarbij veel mensen met leefstijlgerelateerde ziekten op de intensive care terechtkomen, heeft de afgelopen maanden ook weer laten zien hoe belangrijk preventie is. Desondanks wordt er nog altijd een belangrijke bron van preventie structureel over het hoofd gezien: de natuur. Een bron die vrijwel niets kost en geen bijwerkingen kent, en dus een bron die de zorgkosten enorm zou kunnen verlagen. Dit meldt ANP Expert Support. 

Volgens Renske Visscher, specialist Natuur en Gezondheid bij IVN Natuureducatie, wordt natuur in de gezondheidsdiscussie nog altijd over het hoofd gezien.  De afgelopen tien jaar zijn de onderzoeken die aantonen hoe gezond natuur is exponentieel gegroeid van enkele tientallen naar meer dan 70.000 onderzoeken nu. Natuur zorgt voor minder obesitas bij kinderen en volwassenen, natuur bevordert het herstel na kanker, versterkt het immuunsysteem en verlaagt het cholesterol. Bovendien zorgt natuur voor onder andere minder ziekteverzuim en minder agressie.

Door de coronapandemie hebben veel mensen de natuur herontdekt en zelf ervaren dat het hen hielp om gezond te blijven. Maar in de zorg of in beleidsplannen wordt natuur vaak nog vergeten. Volgens IVN hoog tijd om daar verandering in te brengen. Daarnaast kan het ook nog eens een gigantische kostenbesparing opleveren: een lagere zorgverzekeringspremie.

IVN pleit daarom voor het opnieuw omarmen van natuur als bron voor gezondheid, voor preventie, voor behandeling én voor vitaliteit van de medewerkers in de zorg. 

Door: Nationale Zorggids