Normal_contract_zwijgcontract

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer dat regelt dat zwijgcontracten over incidenten in de jeugdzorg, zorg en ondersteuning nietig zijn. Het kabinet wil dat zwijgcontracten verboden worden. Dit zijn overeenkomsten waarin afspraken tussen een client en een zorgaanbieder staan, die een client verbieden om over een incident te spreken met anderen. Dit meldt Rijksoverheid. 

De afgelopen jaren hebben ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden waarover zorgaanbieders een aantal keer zwijgcontracten hebben opgesteld. Door deze zwijgcontracten mogen cliënten bijvoorbeeld niet met de media of met familieleden praten over wat hen is overkomen of ze mogen niet naar de inspectie stappen.

Zwijgcontracten niet acceptabel

In de praktijk vinden de meeste mensen zwijgcontracten niet acceptabel. Iedereen moet vrijuit kunnen spreken over wat hem of haar is overkomen. In het afgelopen jaar zijn er dan ook geen meldingen van zwijgcontracten gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Toch is het belangrijk dat deze norm ook wettelijk vastgelegd wordt en zwijgcontracten worden verboden. De inhoud van zwijgcontracten die toch nog worden gesloten, wordt dan automatisch ongeldig verklaard. De Tweede Kamer bepaalt wanneer de wet in behandeling wordt genomen.

Door: Nationale Zorggids