Normal_rss_entry-275290

Bekende Nederlanders gaan vanaf maandag aandacht vragen voor mensen die lijden aan een zeldzame vorm van kanker. Tijdens de actie Zeldzaam Bekend delen Evert Santegoeds, Stef Bos, Antje Monteiro en Hans Klok op social media een verhaal van iemand met een dergelijke ziekte. Ook tientallen andere BN'ers zijn bij de actie betrokken.

De actie is opgezet vanuit KWF Kankerbestrijding. De organisatie stelt dat mensen baat hebben mij meer bekendheid over hun ziekte. "De vijf-jaarsoverleving van patiënten met zeldzame kanker is gemiddeld 16 procent lager ten opzichte van veelvoorkomende kankersoorten", zegt KWF-directeur Johan van de Gronden. "Dat overlevingspercentage moet omhoog. Met hulp van BN’ers, patiënten, artsen, onderzoekers en iedereen die ons steunt, gaan we daar verandering in brengen."

Ook cabaretier Stefano Keizers doet mee met de actie en is erg onder de indruk. "Ik zet mij in voor de actie, omdat ik het verhaal van Merel heel indrukwekkend vind. Zij heeft zelf een zeldzame kanker gehad en met meer bekendheid voor dit onderwerp kunnen we de kansen op overleving vergroten", aldus Keizers.

Een kankersoort is zeldzaam als minder dan 6 op de 100.000 Nederlanders deze vorm heeft. Maar liefst 1 op de 5 kankerpatiënten heeft zo'n zeldzame vorm. Het gaat jaarlijks om 20.000 patiënten.

Door: ANP