Normal_rss_entry-280085

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is zondag gestegen met 25, de grootste toename sinds 7 april. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal Covid-19-patiënten op de ic's is bijna een jaar niet zo hoog geweest als zondag. Op 28 april 2020 lagen er voor het laatst meer coronapatiënten op de intensive cares. Dat waren er op die dag 861.

Het aantal coronapatiënten op de ic's laat de afgelopen dagen flinke schommelingen zien. Zaterdag nam het aantal nog af met 21, de grootste daling sinds half maart. Ook vrijdag nam het aantal af, terwijl donderdag nog de grootste stijging sinds 8 april werd gemeld.

Gommers

Voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers verklaart de schommelingen door het aantal mensen dat dagelijks uitstroomt uit de ic's. "Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat bijvoorbeeld jongere mensen korter op de ic liggen dan ouderen. Bovendien: de uitstroom is ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling."

Beter is het volgens hem om naar de instroom van het aantal nieuwe coronapatiënten te kijken. Zaterdag werden 322 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, zondag 255. Er gingen zaterdag 49 patiënten naar de ic's, zondag 48. Die nieuwe ic-patiënten komen op dit moment volgens Gommers voornamelijk van de verpleegafdelingen. "Als je dus het aantal nieuwe ziekenopnames ziet afnemen, weet je dat dat daarna ook op de ic's gaat gebeuren."

Non-Covid-19-patiënten

Er liggen momenteel 381 non-Covid-19-patiënten op de ic's, 32 minder dan een dag eerder. De totale bezetting op de ic's nam dan ook af, tot 1222 bedden.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten zondag af met zeven, tot 1.691. In totaal liggen nu 2.532 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, achttien meer dan een dag eerder.

Door: ANP