MRI scan
Wanneer je lichamelijke klachten hebt die lange tijd aanhouden, is het mogelijk gissen naar de oorzaak. Een MRI-scan is dat geval aan te raden. Tijdens zo’n scan worden er foto’s gemaakt van doorsneden van jouw lichaam. Hierdoor worden spieren en gewrichten in beeld gebracht, waardoor een probleem vaak aan het licht komt. Om jou enigszins voor te bereiden op een MRI-scan, vertellen we je hier waar je rekening mee moet houden voordat je het apparaat in gaat.

Claustrofobie en MRI-scan

Een MRI-scan wordt uitgevoerd met een speciaal apparaat. Dit apparaat heeft wel wat weg van een tunnel. Als je zo’n scan ondergaat, dien je enige tijd in deze tunnel te liggen. Dit verschilt per type onderzoek. Heb je claustrofobie? Dan zie je hier mogelijk als een berg tegenop. Begrijpelijk, want vroeger lag je vaak in een kleine ruimte. Laat je hierdoor niet weerhouden een MRI scan te ondergaan. MRI-scanners hebben de nodige innovaties doorgemaakt en bij sommige onderzoeken blijf je namelijk met jouw hoofd buiten de tunnel. Dit is bijvoorbeeld het geval als je knie- of enkelproblemen wilt achterhalen met de scan. Tegenwoordig kan je ondertussen televisie kijken, muziek luisteren en via een spiegel naar buiten kijken. De tunnels worden ook steeds breder. En hierdoor voelt de tunnel minder klein aan wanneer jij er in ligt.
 

Neem zo geen metalen voorwerpen mee

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld, dit is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er komt hierbij geen röntgenstraling van pas. Maar er is dus wel een magnetisch veld, daarom kan je geen metalen voorwerpen meenemen als je zo’n scan ondergaat. Daarom word je verzocht om voorwerpen als telefoons sieraden, sleutels en bankpasjes buiten de ruimte te laten waarin de scan plaatsvindt. Hulpmiddelen zoals een rollator of een rolstoel mogen overigens ook niet meegenomen worden de ruimte in. En ook jouw kleding en lichaam moeten metaal vrij zijn. Als je bijvoorbeeld een pacemaker hebt kan je ook niet zomaar een MRI ondergaan. Laat je dus altijd professioneel voorlichten en begeleiden.
 

Draag geen oogmake-up

Als je als vrouw zijnde een MRI-scan ondergaat voor jouw hoofd, nek of hals raden wij je aan om van tevoren geen oogmake-up aan te brengen. Waarom niet? Omdat er in sommige make-upsoorten metalen deeltjes verwerkt zitten. Gevolg hiervan is dat een MRI-scanner zijn werk niet goed kan doen als je oogmake-up draagt. Ook zijn hairextentions en gellak ongemakkelijk tijdens een MRI-scan. Onderga je een scan voor jouw knie of enkel? Dan kom je waarschijnlijk met jouw hoofd buiten het apparaat te liggen. In dat geval is het geen probleem om oogmake-up te dragen. Zorg daarom gewoon altijd dat je metaalloos de MRI in gaat.
 

Heb je een verwijzing nodig?

Heb je last van spieren of gewrichten? Dan ga je waarschijnlijk eerst naar de huisarts of fysiotherapeut om te achterhalen wat het probleem is. Veel mensen denken bovendien dat zij een verwijzing van een specialist moeten hebben voordat zij een MRI-scan mogen ondergaan. Toch is dit niet het geval. Een MRI scan zonder verwijzing behoort tegenwoordig namelijk ook tot de mogelijkheden. Je plant in dat geval zelf een afspraak in. Een doorverwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut is in dat geval niet nodig.