Normal_condoom_soa_seks

De Centra Seksuele Gezondheid (CSG's) hebben vorig jaar 30 procent minder soa-testen uitgevoerd dan in eerdere jaren. Tijdens de eerste coronagolf en lockdown konden cliënten alleen terecht voor noodzakelijke zorg. In de tweede helft van 2020 werd de soa-zorg weer opgeschaald, maar het aantal bezoekers bleef lager dan in 2019. Dat blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid, meldt het RIVM. 

In 2020 waren er in totaal 105.936 soa-consulten bij de CSG’s. Door Covid-19 konden minder mensen gebruik maken van seksuele gezondheidszorg bij de GGD’en. Aan het begin van 2020, vóór Covid-19, testten de CSG’s gemiddeld 3.000 personen per week. Tijdens de eerste coronagolf en de lockdown van 13 maart tot en met 31 mei waren er alleen spreekuren voor essentiële zorg. Bijvoorbeeld voor cliënten met (ernstige) soa-klachten, cliënten die een behandeling nodig hadden, PrEP-zorg, cliënten die een partnernotificatie ontvingen en cliënten die te maken hadden met seksueel geweld. Hierdoor daalde het aantal consulten naar gemiddeld 800 per week.

Vanaf juni werden veel coronamaatregelen versoepeld en werd ook de zorg bij de CSG’s weer opgeschaald. In de tweede helft van 2020 nam daarom het aantal consulten weer toe tot gemiddeld 2.000 per week.

Hoger percentage positieve testen

Doordat er in 2020 minder mensen zijn getest, zijn er ook minder soa-diagnoses vastgesteld. Maar het percentage positieve uitslagen was juist hoger dan in eerdere jaren. Dit komt omdat er, vanwege de afgeschaalde zorg, naar verhouding meer personen zijn getest met een hoog risico op soa. Het percentage positief was 18,1 procent bij vrouwen, 23,3 procent bij heteroseksuele mannen en 22,5 procent bij mannen die seks hebben met mannen.. Dat betekent dat ruim één op de zes vrouwen en één op de vijf mannen die zich liet testen een soa had.

Effect coronamaatregelen op verspreiding van soa

Het is niet bekend wat het effect van de coronamaatregelen op de verspreiding van soa is. Aan de ene kant was er minder kans op verspreiding omdat mensen minder seksuele contacten hadden. Aan de andere kant hebben minder mensen zich kunnen laten testen of behandelen voor soa, wat de kans op verspreiding vergroot. Het is niet duidelijk welke van deze verschillende effecten – gedragsverandering of gemiste soa-diagnoses –  het grootst is.

Door: Nationale Zorggids