Normal_corona_handen

Uit RIVM-onderzoek blijkt dat het verhoogde gebruik van handgel met ethanol geen darmkanker of verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt. Wel neemt naarmate iemand meer van die handgel gebruikt de kans op borstkanker zeer licht toe. Ethanol (alcohol) is een chemische stof die bacteriën en virussen kan doden. Het wordt daarom vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld in desinfecterende handgels. Ethanol zit onder andere ook in alcoholische dranken, parfums en nagellakremovers.

Om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt, zijn veel mensen vaker handgels met ethanol gaan gebruiken. Het RIVM heeft daarom op verzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de gezondheidsrisico’s van ethanol bevattende handgels voor verschillende gebruiksfrequenties beoordeeld. Bij een risicobeoordeling beoordeelt het RIVM de gezondheidsrisico’s voor groepen mensen in de samenleving, zoals in dit geval consumenten en werknemers. Daardoor is het niet mogelijk om kansen aan te geven voor individuen.

Iets meer kans op borstkanker

Borstkanker komt vaak voor in Nederland. Vrouwen die geen handgel met ethanol gebruiken, hebben een kans van ongeveer 143.000 op 1.000.000 (miljoen) om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen. Als voorbeeld: vrouwen die tijdens een jaar elke dag 10 keer handgel gebruiken, hebben een kans van 143.006 op 1.000.000 (miljoen) om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen.

Professioneel gebruik

Ook is gekeken naar werknemers die beroepsmatig veel in aanraking komen met handgels, zoals in de zorg. Bij hen is de kans op borstkanker iets groter dan bij consumenten. Bijvoorbeeld wanneer zij een jaar lang 25 keer per werkdag handgel met ethanol is er een kans van 143.015 op 1.000.000 (miljoen) mensen om borstkanker te ontwikkelen.

Advies blijft hetzelfde: handen wassen met water en zeep

Het RIVM-advies om verspreiding van het coronavirus te voorkomen blijft: was de handen met water en zeep. Dit is de beste manier om ziekteverwekkers te verwijderen.  Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen en in bepaalde werksettings.

Door: Nationale Zorggids