Normal_operatie_operatiekamer

Er zijn deze week opnieuw meer operatiekamers beschikbaar voor reguliere zorg dan vorige week. Deze week is 79 procent van het normaal beschikbare aantal operatiekamers in gebruik om operaties uit te voeren. Vorige week was dat nog 76 procent. Dat blijkt uit gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeld-portaal van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zo meldt de NZa. 

Op dit moment ligt het aantal verwijzingen dat huisartsen voor patiënten uitschrijven naar de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op 96 procent van wat de NZa zou verwachten zonder corona. Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg ligt, net als de voorafgaande weken, iets boven het niveau dat de NZa zou verwachten.

Binnen zes weken

Wel geven nog vijftien ziekenhuizen aan de kritieke planbare zorg, de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Vijf daarvan zeggen de norm van zes weken voor een deel van deze zorg nog steeds te overschrijden. Dat is wel minder dan vorige week toen nog twintig ziekenhuizen aangaven deze zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren, waarvan zeven aangaven niet altijd binnen zes weken te kunnen behandelen.

Knie- en heupoperaties

Planbare zorg (zoals een knie-, heup- of staaroperatie) wordt in 12 procent van de ziekenhuizen niet geleverd. Dit was vorige week 22 procent. Inmiddels is deze zorg in 80 procent van de ziekenhuizen weer deels beschikbaar en in 8 procent volledig. Daarin ziet de NZa een stijgende lijn.

Door: Nationale Zorggids