Normal_aed_defibrillator

ProRail en NS plaatsen de komende maanden 715 AED’s op stations in het hele land. De aftrap was woensdag 14 juli op station Culemborg, daar staan nu twee nieuwe AED’s. Tot nu toe waren er AED’s op vijftig stations. Door het aanbod te vergroten, willen de organisaties een bijdrage leveren aan een landelijke dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Dit meldt ProRail. 

In de helft van alle stations vervullende AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station waar nu nog geen AED is en die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld in het oproepsysteem HartslagNu. Volgens Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, heeft de uitbreiding van het netwerk daarom impact voor de stations én hun omgeving. “ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

Minutenwerk

Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen 6 minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. Om in geval van nood zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Naar verwachting zijn alle treinstations over 9 maanden uitgerust met nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24-7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Door: Nationale Zorggid
Bron: ProRail