Normal_ziekenhuisbed

De kans op een ziekenhuisopname door corona is heel klein als je volledig gevaccineerd bent en geen onderliggende aandoeningen hebt. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose vroeg Nederlandse ziekenhuizen hiernaar. Het overgrote deel van de coronapatiënten op een verpleegafdeling ligt daar door een verhoogd risico erop, veroorzaakt door ernstig overgewicht, hartaandoeningen of diabetes. Gevaccineerden die toch in het ziekenhuis belanden zijn bijna nooit jonger dan 60 jaar. Dit meldt NOS op basis van de rondgang door de NVALT. 

De rondvraag van de longartsen nam plusminus veertien dagen in beslag. Gedurende die periode lagen er op de verpleegafdelingen van 75 procent van de ziekenhuizen 69 patiënten die al twee weken gevaccineerd waren. Van die patiënten, had bijna driekwart een onderliggende aandoening. Vier van de vijf waren 60 jaar of ouder. Van de gevaccineerden die in het ziekenhuis belandden, had een kwart geen bijkomende ziektes, maar bijna 60 procent 60-plus met onderliggend lijden.

Het risico op een coronabesmetting blijft altijd, ondanks volledige vaccinatie. Maar de kans erop is voor gevaccineerden 60 tot 80 procent lager, afhankelijk van het vaccin.

Door: Nationale Zorggids