Normal_rss_entry-296190

Voor Frits Sissing is een goede balans tussen zwaar en luchtig een van de belangrijkste dingen tijdens de AVROTROS-liveshow Nederland staat op tegen kanker. "Het moet niet alleen maar kommer en kwel zijn, we willen ook hoop uitstralen", vertelt Sissing, die de elfde editie van de KWF-benefietshow presenteert, aan het ANP.

De portretten van de kankerpatiënten zijn een vast onderdeel van de show. "Al is het niet nieuw voor mij, van die verhalen van patiënten springen de tranen mij ook in de ogen", vertelt Sissing, die er sinds de eerste benefietshow bij was en vanaf 2012 de presentator is. "De portretten blijven indrukwekkend, emotioneel en ongelooflijk. Hoe is het toch mogelijk dat sommige mensen zo’n pech hebben?"

De show wil naar de toekomst kijken om zo de zware thematiek te verlichten, zegt Sissing. "Toepasselijk na een coronajaar, waarin veel heeft stilgestaan. Het is tijd om ook andere ziektes in de schijnwerpers te plaatsen." Daarom komen niet alleen patiënten aan bod tijdens de uitzending, maar wordt er ook gesproken met wetenschappers over hun onderzoeken die gefinancierd worden door KWF. "We willen mensen laten zien waar hun donateursgeld heen gaat. Wat voor een impact doneren heeft."

Benzine

De liveshow, die woensdagavond te zien is op NPO 1, wordt uitgezonden vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht. "Ook dat is een symbool voor vooruitgang", legt Sissing uit. Er zijn ook liveoptredens van Douwe Bob, Danny Vera en Edsilia Rombley. Presentatrice Wendy van Dijk en Janny van der Heijden transformeren in een levend standbeeld. Van Dijk kruipt in de huid van de Britse verpleegkundige Florence Nightingale en Janny van der Heijden verandert in koningin Wilhelmina.

Sissing is ontzettend blij dat het alweer de elfde editie is van de liveshow, die in het teken staat van het werven van donateurs voor KWF Kankerbestrijding. "Het heeft niet zoveel zin om eenmalig zoiets te doen. Daarom zeg ik elk jaar weer toe", vertelt hij. "Want de motor van het onderzoek draait. Maar die moet wel blijven lopen wil je ontwikkelingen blijven zien. Dan moeten wij voor de benzine zorgen."

Door: ANP