Normal_rss_entry-297300

De provincie Noord-Holland wil dat de landelijke politiek in actie komt, nu blijkt dat omwonenden van Tata Staal worden blootgesteld aan veel schadelijke stoffen. "De grenzen zijn bereikt en er zijn forse keuzes nodig. Wij spannen ons als provincie, gemeenten en omgevingsdiensten maximaal in, met alles wat ons ter beschikking staat. Maar er is meer nodig", stelt gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA, gezondheid).

Olthof zegt dat de huidige regels niet voldoen, "wij lopen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan". Hij wil daarom dat het Rijk "aanvullende maatregelen, ook financieel" neemt.

De gedeputeerde vraagt zich ook af of de staalindustrie in de IJmond kan blijven bestaan. "Wat mij betreft alleen nog als de nadelige effecten op de gezondheid en de leefomgeving zo snel mogelijk en zoveel mogelijk verminderen."

Omwonenden zijn niet te spreken over onderzoek

De omwonenden van Tata Steel zijn niet te spreken over het onderzoek naar vervuiling in het gebied. Het RIVM heeft geen metingen verricht bij de schoorstenen van de staalfabriek, waar de schadelijke stoffen vandaan zouden komen. "Wij hebben niets aan dit onderzoek omdat niet aan de bron is gemeten", zegt Stichting Schapenduinen van ondernemer Jan de Jong.

Tata Steel begrijpt zorgen 

Tata Steel zegt te "begrijpen dat er zorgen leven in de omgeving" van de fabriek in IJmuiden. Het bedrijf zegt het rapport erover te bestuderen en reageert daarom nog niet inhoudelijk op de uitkomsten.

In een eerste reactie laat het staalbedrijf wel weten: "We streven ernaar om de impact van de processen op de omgeving te minimaliseren, dat is een continu proces." Daar steekt Tata naar eigen zeggen honderden miljoenen euro's in. "De maatregelen die de afgelopen jaren al zijn genomen hebben er inmiddels toe geleid dat de emissies van onder meer stof en geluid in de omgeving flink zijn afgenomen."

Door: ANP