Normal_oogfonds_oogvereniging

Oogproblemen komen steeds vaker voor. Een regelmatige oogcontrole kan blindheid en slechtziendheid in meer dan 70 procent van de gevallen voorkomen. Rapper Diggy Dex krijgt woensdag 15 september het eerste exemplaar van de Libelle-bijlage over ogen in het NEMO Science Museum. De rapper kampt zelf met de oogziekte retinoschisis en deelt zijn verhaal in de speciale uitgave van het Oogfonds en de Oogvereniging. Hun advies: “Neem ogen niet voor lief en controleer ze regelmatig!” Dit meldt het Oogfonds. 

In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen ernstig zichtverlies. Door de toename van kinderen met myopie (ernstige bijziendheid die mede veroorzaakt wordt door toename schermgebruik en te weinig daglicht), diabetes én de vergrijzing in Nederland neemt dit aantal schrikbarend toe. Te laat gestelde diagnoses vergroten onnodig de kans op blijvend zichtverlies door een oogziekte als maculadegeneratie of glaucoom. Vroege diagnose van oogaandoeningen vermindert het risico op slechtziendheid aanzienlijk.

Oogcheck

Voorkom zichtverlies en check ogen regelmatig op alarmsignalen, benadrukken het Oogfonds en de Oogvereniging. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld. Komen er oogaandoeningen in de familie voor? Heeft men diabetes, een bril sterker dan -6 of een leeftijd boven de 40 jaar? Een oogcontrole bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of een verwijzing naar de oogarts is dan noodzakelijk. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leefstijl een grotere invloed op de ooggezondheid heeft dan werd gedacht. Beweging, voeding, buiten zijn en het beschermen van de ogen (UV, vuurwerk, tijdens het klussen, schermgebruik) zijn als verzorging net zo belangrijk als het dagelijks poetsen van tanden.

Lief voor ogen

Het Oogfonds en de Oogvereniging slaan alarm voor het behoud van zicht. Ogen krijgen niet voldoende aandacht, terwijl de juiste oogverzorging blindheid voorkomt. “Voor veel mensen is goed zicht een vanzelfsprekendheid. En hoewel er goed te leven valt met mijn oogaandoening, weet ik wel dat dát absoluut niet zo is”, vertelt Diggy Dex in de Libelle-bijlage. Door de erfelijke oogziekte retinoschisis ziet hij nog maar 30 procent. Lees het hele verhaal van Diggy Dex en andere aangrijpende verhalen in de Libelle-bijlage die is toegevoegd aan de reguliere Libelle (41) die op 15 september verschijnt.

Signalen van een oogziekte, een gratis test om te checken of er verhoogd risico is op oogziektes of bij wie je terecht kunt voor een oogcontrole is te vinden op: www.liefvoorjeogen.nl.

Door: Nationale Zorggids