Normal_schijf_for_life_het_plantaardig_alternatief_voor_de_schijf_voor_vijf

Een groep diëtisten heeft maandag de Schijf for Life gelanceerd. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is volgens hen achterhaald en niet milieuvriendelijk. De nieuwe schijf is het plantaardige alternatief. Dit meldt Trouw. 

De Schijf for Life heeft niet vijf maar vier schijven: groente & fruit, vet (in de vorm van avocado, zaden en noten), eiwit (zoals tofu, peulvruchten en soja) en zetmeel (onder meer aardappels en granen). Om vitaminetekorten te voorkomen, is het advies om supplementen voor vitamine B12 en D3 te slikken. Hoewel de nieuwe schijf door zeven diëtisten is opgesteld, hebben inmiddels zo’n tweehonderd praktijken hun steun betuigd.

Bladgroente

Volgens de schijf van de diëtisten eet de Nederlander 50 gram meer fruit dan het Voedingscentrum voorschrijft, 100 gram meer groente (in totaal 300 gram, waarvan de helft bladgroente) en dient een lepel zeewier als jodiumbron. De diëtisten besteden veel aandacht aan de bladgroenten, omdat deze vol zit met vezels voor een gezond lichaam. Ook wordt gewaarschuwd voor vleesvervangers, omdat er veel zout in zit. En als er kokosvet in zit, is het vet verzadigd. Advies om deze producten niet dagelijks te eten.  De Schijf for Life heeft een uitgebreide onderbouwing, waarin naar verschillende wetenschappelijke onderzoeken wordt verwezen.

Hulpmiddel

Het Voedingscentrum ziet de nieuwe schijf als mooi hulpmiddel voor mensen om meer plantaardig te eten.Daarnaast is het ook een hulpmiddel voor mensen die al individueel advies van een diëtist ontvangen. “Een volledig plantaardig voedingspatroon vraagt naar ons idee meer aanpassingen dan een volwaardige vervanging van vlees en zuivel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen”, zegt het Voedingscentrum wel. Daarom zou een goede balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten goed zijn. De Schijf van Vijf is in die zin haalbaarder voor veel mensen die nu de meeste eiwitten binnenkrijgen via dierlijke producten. Volgens de diëtisten is het niet per se een zaak van haalbaarheid, omdat dat aan iedere Nederlander zelf is.

Voor meer informatie over de Schijf for Life: www.schijfforlife.nl 

Door: Nationale Zorggids