Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

GSK Consumer Healthcare lanceert de nieuwe campagne Kies voor Verantwoord Gebruik, een voorlichtingscampagne die is ontwikkeld om kennis over zelfzorg te vergroten en daarmee gezondheid in het algemeen te stimuleren. Dit meldt GSK. 

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen aan zelfzorg doen. Uit Europees onderzoek van GSK blijkt dat het aantal zoekopdrachten naar ‘zelfzorg’ en ‘thuis behandelen’ met respectievelijk 33 procent en 58 procent is gestegen in de afgelopen twee jaar.

Jongere Nederlanders nonchalant(er) met receptvrije geneesmiddelen

Daarnaast blijkt uit consumentenonderzoek van GSK, uitgevoerd door United Minds, onder 2.016 Nederlanders die receptvrije geneesmiddelen gebruiken, dat zelfzorggeneesmiddelen het meest worden gebruikt tegen hoofdpijn, voor een verkoudheid of griep, pijn in ledematen en gewrichten of nek of rugpijn.

Voor dagelijkse gezondheidsklachten laten Nederlanders zich met betrekking tot geneesmiddelen zonder doktersrecept in eerste instantie leiden door de bijsluiter (53,5 procent) gevolgd door eigen, eerdere ervaring met het geneesmiddel (42,3 procent). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat jongeren (18-34 jaar) minder vaak bijsluiters en houdbaarheidsdatum controleren dan ouderen (55+). Ook het weggooien van geneesmiddelen blijkt meer aandacht nodig te hebben: maar liefst 42,6 procent van de Nederlanders gooit zelfzorggeneesmiddelen namelijk verkeerd weg in plaats van deze in te leveren, en wederom spant de jonge gebruiker hier de kroon (61,8 procent).

Kies voor Verantwoord Gebruik

Maarten Reijalt, General Manager GSK Nederland stelt: “Simpel gezegd is de campagne Kies voor Verantwoord Gebruik ontwikkeld om consumenten op een eenvoudige manier te helpen om betrouwbare informatie te krijgen over geneesmiddelgebruik zonder recept. Steeds meer mensen maken gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, maar uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen weet hoe je dit soort alledaagse medicatie moet gebruiken, doseren, bewaren of inleveren. We geloven dat we met de juiste kennis samen verantwoord met zelfzorg kunnen omgaan.”

De nieuwe campagnewebsite - kiesvoorverantwoordgebruik.nl – speelt in op dit gebrek aan kennis en geeft heldere en praktische adviezen en informatie over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, over de dosering, legt uit hoe je medicatie veilig bewaard en hoe je overgebleven geneesmiddelen op een duurzame manier weggooit. De website richt zich op zowel consumenten als zorgverleners. Voor apothekers en artsen biedt de website ondersteuning voor hun gesprekken met patiënten over dit onderwerp.

Door: Nationale Zorggids