Normal_tweede_kamer

Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren vraagt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om gewasbeschermingsmiddelen die mogelijk parkinson veroorzaken van de markt halen. Dit meldt de Tweede Kamer

Volgens een aantal deskundigen is er een relatie tussen het gebruik van pesticiden zoals glyfosaat en het toenemend aantal parkinsonpatiënten, meldde PowNed. Vestering wijst erop dat de middelen ernstige gevolgen hebben voor de leefomgeving en het voedsel. Door geen maatregelen te treffen, neemt de minister volgens de PvdD-woordvoerder het risico dat duizenden mensen parkinson krijgen.

Gebruik niet te verbieden

De relatie tussen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en parkinson is officieel niet aangetoond, reageert Schouten. Om die reden kan zij het gebruik ervan niet verbieden. Wel heeft zij het RIVM gevraagd om specifiek onderzoek te doen naar de beoordelingscriteria voor gewasbeschermingsmiddelen in relatie tot parkinson. Het resultaat daarvan verwacht zij begin november. Als de uitkomsten daartoe aanleiding geven, kunnen de beoordelingscriteria mogelijk Europees worden aangescherpt.